fbpx

Recensies

profielfoto

Deelnemer Driedaagse Masterclass, oktober 2019

Professioneel duo dat elkaar perfect aanvult. Een tot in de puntjes verzorgde 3 daagse masterclass. Tonnen informatie waar je zo mee aan de slag kan en leuke anekdotes. Mij zie je nog terug voor meer workshops!

– Eefje Sevenants

profielfoto

Deelnemer Driedaagse Masterclass, oktober 2019

Ik fotografeer nu zo’n 3 jaar en kreeg de tip om bij Toonen & Wientjens deze cursus te volgen, want voor mij waren belichting en hoe ik modellen/personen in goede compositie moest krijgen nog een dingetje…
Hans & Hans vertelden vol enthousiasme over hun werk en hoe de foto’s waren gemaakt qua belichting – soms met 1, soms met 2 lampen – en wat er allemaal nog meer mogelijk was om een plaatje perfect te maken. Ik was nu al enthousiast!
In de middag gingen we zelf fotograferen met ons eerste model Herman, maar wel op een manier waarbij we zelf gingen nadenken over de belichting. Wat voor fantastische resultaten kreeg je met één studiolamp of met een kleurenfilter over een studiolamp. Ook zag je het licht veranderen met een tweede lamp en/of met een reflectiescherm.
We zagen dat schaduw gebruiken heel mooi kan zijn, iets wat ik eerst niet goed durfde toe te passen in een foto. Schaduw kun je gebruiken om een foto spannender te maken.

’s Middags footgrafeerden we ons tweede model – een mooie jonge dame – met 3 verschillende achtergronden en stijlen. MUA Georgina maakte het plaatje compleet met fantastische make-up. Er kwamen super veel verschillende fotografische aspecten aan bod!

Op dag 2 fotografeerden we model Georgina in verschillende sferen. Met de nodige uitleg over belichting, de rode draad tijdens de gehele cursus.
Daarna werd in de groep besproken hoe je met minimaal bewerken een foto super gaaf kunt krijgen. Er was bijna geen bewerking nodig, omdat foto’s met de goede aansturing eigenlijk al top zijn.

En dan helaas al dag 3! Een totaal andere vorm van fotograferen, maar zeker ook kunst waar je je creativiteit in kwijt kunt.

Bij deze driedaagse cursus hebben we met dezelfde cursisten gewerkt, een super groep, super cursus, veel geleerd, heel veel. Zeker een aanrader voor iedereen die meer van ‘t perfecte plaatje wil weten!
Hans & Hans wat zijn jullie geweldige mannen! Bedankt voor het delen van jullie kennis, ervaring en gastvrijheid. Jullie zijn toppers! Groetjes, Karin

– Karin van den Hoogen

bart vyvermans

Deelnemer workshop Portret- en Modelfotografie, januari 2019

Je wordt ondergedompeld in een bad van licht en donker, omringd door de mooiste modellen, de bekwaamste MUA’s en stylistes, en dat allemaal onder leiding van 2 Hansen!  Je komt herboren uit dit avontuur en hebt nadien een heel andere kijk op modelfotografie in al zijn aspecten!

– Bart Vyvermans

ruth bensink

Deelnemer Driedaagse Masterclass, november 2018

Afgelopen november heb ik deelgenomen aan de 3 daagse masterclass. In deze 3 dagen leer je in de praktijk alles over o.a. belichting, compositie en het professioneel aansturen van je model. Je krijgt les van twee masters in het vak en je werkt samen met een professioneel model en visagist. De masterclass bestaat uit een kleine groep cursisten. Hierdoor is er veel aandacht voor je eigen ontwikkeling en leer je van je medecursisten. Wil je de kneepjes van het vak leren? Dan is deze masterclass echt een aanrader!

– Ruth Bensink

profielfoto

Deelnemer Driedaagse Masterclass, augustus 2018

Afgelopen weekend 24/26 augustus 2018 meegedaan aan de driedaagse masterclass.
Een hele ervaring die begint met een zeer warm welkom. Na de introductie begonnen we al vrij snel met de eerste fotoshoot met een ervaren model. Vond ook niks te veel en werkte graag mee aan alles wat je vroeg.
Hans en Hans staan er bovenop en motiveren je ook om tot het uiterste te gaan. Ze geven tips en advies en vertellen veel: waar moet je op letten, wat is goed en waarom, wat is niet goed of wat moet je niet doen en ook uitleg waarom niet.
Je skills gaan de eerste dag al enorm vooruit. Als je na een lange eerste dag je resultaten op een groot scherm ziet en Hans met Lightroom een paar kleine aanpassingen doet (terwijl hij vertelt wat hij doet en waarom), dan denk je, heb ik die foto gemaakt.
De (als je het zo mag noemen) eenvoudige lichtopstellingen en dan deze resultaten, verbluffend. Een lamp op het model en in sommige gevallen een of twee lampen op de achtergrond om een egaal vlak te krijgen. Maar resultaten die je van te voren niet dacht dat je ze zo kon maken.
Dag twee sluit mooi aan bij dag een. De dingen de je op dag een leerde, worden op dag twee voortgezet en gebruikt, en wederom zijn de resultaten erg mooi.
Dag drie de afsluiting, alles van dag een en twee komt aan de orde. Je kunt alleen minder foto’s maken. Erg? Nee, de bedoeling is dat je meer nadenkt bij een shot en niet gewoon maar tig foto’s neemt en denkt dat er wel een goed zal zijn.
Niet alleen licht komt aan de orde maar ook compositie. Waar moet je op letten, wat en waarom is iets wel of niet goed.
Ik kan hier natuurlijk de hele masterclass gaan benoemen en beoordelen, maar mijn tip is: ervaar het zelf! Is het een aanrader? Zeker weten. Wil je meer en wil je je skills op een hoger level brengen? Wacht niet en meld je gewoon aan.

– Harm van der Horst

Deelnemer Driedaagse Masterclass, februari 2018

Bij aankoop van een nieuwe camera kreeg ik een workshop aangeboden bij Toonen & Wientjens. Gedurende die middag vertelden Hans & Hans vol passie over hun werk en legden bij veel van hun foto’s uit hoe deze waren gemaakt. Ik was zo enthousiast, zodat ik me nog diezelfde dag heb aangemeld voor de eerstvolgende Driedaagse Masterclass. Die Masterclass kan ik echt iedereen aanbevelen; zo ontzettend veel geleerd. Welke mooie resultaten je krijgt met slechts één studiolamp of met een filter over een studiolamp, hoe het licht verandert met een extra lamp of het gebruik van een reflectiescherm, hoe je moet communiceren met het model, hoe je de schaduw kunt gebruiken om een foto spannender te maken enz. Tamara, de zeer kundige visagiste, wist de modellen continu op hun mooist neer te zetten. Er komen zoveel verschillende facetten aan bod gedurende deze dagen en er wordt gewerkt met kleine groepjes, zodat er voor alle cursisten voldoende aandacht is. Voor mij waren er deze drie dagen heel veel eye-openers. Bedankt Hans & Hans voor het delen van jullie kennis en ervaring, jullie zijn toppers!

– Anita Reynders

Deelnemer Driedaagse Masterclass, juli 2018

Heb een masterclass gevolgd en deze overtrof nog mijn verwachtingen.
Alles was tot in de puntjes verzorgd en Toonen-Wientjens zijn een fantastisch team die elkaar perfect aanvullen.
Ik heb er enorm veel geleerd maar ook dat ik nog een lange weg voor de boeg heb, maar dit maakt het ook interessant.
De modellen en de visagiste waren allen top en zeer prettig om mee samen te werken. Mijn mede cursisten waren ook allemaal zeer sympathiek en werd ook heel goed aanvaard alhoewel zij allen veel jonger waren dan ik.
Om een heel lang verhaal kort te maken deze masterclass is een echte aanrader.

– Ronny Truyts

Deelnemer Driedaagse Masterclass, juli 2018

Ontzettend veel geleerd van de Masterclass van deze 2 topfotografen! Ze weten waar ze het over hebben en weten hun passie voor fotografie en belichting geweldig over te brengen op de cursisten. Deze masterclass raad ik iedereen aan!

– Casandra Heinis

Deelnemer On the Road, augustus 2018

Afgelopen zaterdag de masterclass ON THE ROAD gevolgd. Onder de bezielende leiding van twee topgozers/vakmannen Hans Toonen en Hans Wientjens met topmodel Marianne Vink en Angelique van Dinter en MUA Linda Hoevenaars een zeer leerzame dag gehad. Het was een genot om met zo’n ervaren team te mogen werken. Dat beide heren hun vak verstaan moge duidelijk zijn. Dat zij hun kennis en kunde niet voor zich hielden, maar juist deelde met de cursisten siert de mannen. Wil je als beginnende of als ervaren fotograaf jezelf op een hoger level krijgen, dan is het volgen van een masterclass bij Toonen en Wientjens eigenlijk een must. Je krijgt er absoluut geen spijt van !!

– Wolter Blaaupot

Deelnemer On the Road, augustus 2018

Ik heb de Masterclass On the Road gevolgd bij het fotografen duo Hans Toonen en Hans Wientjens. De dag is begonnen met een uitleg van de technieken die gebruikt worden door Hans & Hans via een presentatie krijg je een kijkje in de keuken van deze professionele fotografen. De presentatie wordt ondersteund door praktijk foto’s en uitgelegd met heldere voorbeelden en resultaten. Na een heerlijke lunch zijn wij naar de locatie gereden die volledig is voorbereid voor de fotoshoot. De groep wordt gesplitst met elke groep een eigen set inclusief begeleiding en fotomodel. Op de dag is er ook gezorgd voor een professionele makeup artist. Op de verschillende sets wordt er gewerkt met dag licht in samenwerking met een reflectiescherm en op de andere set dag licht in samenwerking met een mobiele studio flitser. Ik heb erg veel geleerd in een korte tijd, ik kan iedereen deze masterclass aanraden!

– Dennis Bartels

Deelnemer Pin-ups & Wings, augustus 2018

Tja, hoe vat je in een paar woorden de volledige kennis en kunde van Toonen en Wientjens samen. Dat ze allebei hun vak als fotograaf verstaan is meer dan duidelijk. In de beperkte tijd die je hebt tijdens de masterclass Pin-up & Wings proppen ze alle inzichten die je kwijt kunt. Toonen zorgt voor de perfecte compositie, kleuren en posities en Wientjens is de man van de perfecte belichting. Zonder al te diep in te gaan op de achterliggende techniek laten ze duidelijk zien wat het verschil is tussen wel of niet belichten en hoe een subtiele wijziging in een pose kan leiden tot een drastisch andere foto. Ook als docenten vullen ze elkaar perfect aan. Toonen is de motiverende stem die je aanmoedigt om het net even anders te doen (hup uit die comfortzone) waar Wientjens de rustige gesprekspartner is waar je al je vragen tegenaan kunt houden en die de technische kant inzichtelijk maakt. Na 1 dag mee te hebben gelopen met de heren, kan ik alleen maar uitkijken naar de volgende masterclass die ik (na vandaag) zeker ga boeken!

– Diedeke Bours

Deelnemer Driedaagse Masterclass, juli 2018

De 3-daagse masterclass gevolgd en wat een geweldige beleving! De manier waarop Hans Toonen en Wientjens zich in zetten om de individu tot een hoger niveau te tillen is ongekend. alles klopte in deze cursus. Aanrader voor de fotograaf die wil leren van de jaren lange ervaring van dit duo!

– Huib Noordzij

tom salemink

Deelnemer Driedaagse Masterclass, april 2018

Wow, drie zeer intensieve en gezellige masterclass dagen meegemaakt met Hans&Hans. Een energiek en professioneel duo. Door de persoonlijke aandacht halen ze het maximale uit je skills. Deze masterclass brengt je snel naar een hoger niveau!

– Tom Salemink

Rolf Trijber

Deelnemer Driedaagse Masterclass, januari 2018

Buitengewoon leerzame en bovenal gezellige masterclass gehad van Hans en Hans. Zonder enige twijfel het geld meer dan waard. Professionals met een schat aan ervaring die elkaar heel goed aanvullen. M.a.w., als je een serieuze fotograaf bent en de creativiteit alsmede kwaliteit van je portret-, model- en glamour-fotografie wilt verhogen, mag deze masterclass niet in je CV ontbreken. Ik ben de eerste die zich gaat aanmelden voor masterclass 2.0. Ik begrijp dat dit Rhodos wordt.

– Rolf Trijber

Deelnemer Driedaagse Masterclass, december 2017

In afwachting wat de Masterclass zou brengen is het geworden tot een zeer leerzaam en gezellig samen zijn. Dit laatste getuige het feit dat een aantal cursisten nog met elkaar zijn gaan eten na de Masterclass. Hans &Hans zijn gedreven professionals die waardige ambassadeurs zijn voor het Vak Fotografie. Hierbij opgeteld de prachtige topmodellen opgemaakt door de verschillende top visagisten maakten het feest compleet. Het tempo en gedrevenheid in de kennisoverdracht was hoog omdat Hans &Hans in de drie dagen je alles willen vertellen qua kennis en ervaringen zonder daarbij niets te willen achterhouden. Een onvergetelijke ervaring en een aanrader om te doen. Zo zou de wereld met al die zogenaamde fotografen die de sociale media bestoken met hun persoonlijke foto “kunstwerken” zoveel mooier worden nadat zij deze cursus hebben gevolgd. Chapeau Heren en ik maak een diepe buiging!

– Albert Gagliardi

Deelnemer Driedaagse Masterclass, december 2017

Hans Toonen en Hans Wientjens behoren zonder twijfel tot de beste docenten waar ik les van heb gehad.
Ze zijn fantastische vaklui, kunstenaars met camera en licht. Maar wat hen uniek maakt, is het feit dat de cursist bij hen altijd centraal staat.
Ongeacht de kennis en ervaring van de deelnemers, is hun doel steeds weer om elke cursist boven zijn niveau uit te laten stijgen
En steeds weer slagen zij daarin. En dat ook nog op een bijzonder enthousiaste, positieve en uiterst prettige manier.
Kortom: Doen!

– Jan Vink

Bob Karman

Deelnemer Driedaagse Masterclass, oktober 2017

Afgelopen weekend (eind oktober 2017) de driedaagse masterclass gevolgd. Enorm veel geleerd, geen traditionele lichtopstellingen maar experimenteren en kijken wat er gebeurt. Meer lampen, minder lampen, slechts één lamp. We hebben alles gezien en gedaan. Goede modellen (dank Sharon, Fiona, Herman en Joy) en drie dagen lang visagie (dank Luna). Leuke, gedreven medecursisten die ook het maximale uit de cursus wilden halen. Lange dagen, niet om 16.00 de lichten uit maar nog even die extra lichtopstelling doen en nabespreken. Alles bij elkaar top en dat ga ik straks (hopelijk) terug zien in mijn foto’s.

– Bob Karman

David Vanhauwaert

Deelnemer privé training licht, september 2017

Maandag laatstleden volgde ik bij de heren Hans Toonen & Hans Wientjens een privé dag belichting. Niettegenstaande ik reeds enkele driedaagse masterclasses en bewerking volgde, keek ik reikhalzend uit naar wat the Jedi master of light aka Hans Wientjens mij zou voorschotelen. Mijn verwachtingen waren bijzonder hoog… vooral omdat ik de reeds opgebouwde kennis en ervaring uit mijn eigen studio wou toetsen aan de visie van the guys with the same name.
Om 17u… na een volle, intensieve dag fotograferen, experimenteren en informatie verwerken… reed ik dolgelukkig en vol nieuwe ideeën richting België beseffend dat deze 2 heren… géén seconde twijfelen om al hun kennis te delen… en daar ook verdomd goed in zijn…

– David Vanhauwaert

Amir Čengić

Deelnemer Driedaagse Masterclass, augustus 2017

De Driedaagse Masterclass Portret- en Modelfotografie was een fantastische ervaring! Om te zeggen dat een nieuwe deur in de wereld van fotografie voor mij open ging is een understatement. Hans en Hans begeleiden je nauw door de drie belangrijkste fases van modelfotografie: voorbereiding/lichtopstelling, model regisseren, en nabewerking. Ze namen de tijd voor mijn vragen, gaven aan wanneer ik iets goed deed, maar nog belangrijker, ze wezen me erop, in geen onduidelijke taal, als ik iets niet goed deed. Naast de vriendelijkheid van Hans en Hans zijn de modellen en de make up artist Tamara die ze voor de Masterclass hadden geregeld ook geweldig. Ze waren heel geduldig, professioneel, en natuurlijk wonderschoon. Tel bij dit alles op nog het enthousiasme en de leergierigheid van de mede-cursisten en je hebt echt een topweekend! Hard werken in een fantastische sfeer – sterk aangeraden!

– Amir Čengić

Lizette Beunders

Deelnemer Driedaagse Masterclass, augustus 2017

De Masterclass is een unieke ervaring! Hans & Hans hebben mij in hun passie voor fotografie meegenomen door niet alleen hun kennis en ervaring in theorie te delen. Juist de mogelijkheid om met zeer professionele modellen onder hun supervisie aan de slag te gaan, heeft mij een boel nieuwe inzichten gegeven. Ik werd uitgedaagd om buiten de voor mij gebaande paden te gaan, wat mij niet alleen tijdens dat weekend maar juist ook daarbuiten verder zal brengen.
Samengevat: In een plezierige sfeer en onder zeer professionele begeleiding een verdieping kunnen aanbrengen in mijn fotografie. Als dat is wat jij zoekt, dan vind je dat hier.

– Lizette Beunders

Deelnemer masterclass Glamour retouche, juli 2017

Hoe je van een foto een PLAAT maakt in een paar eenvoudige stappen, dat leer je op de masterclass glamour retouche. Hans brengt zijn werkwijze, die hij in vele jaren heeft geperfectioneerd, effectief over. Hij laat zien hoe je met schaduw en licht in photoshop kan spelen om een foto meer 3d te laten zijn, hoe je retouche moet doen en toch de structuur van de huid intact te laten, billen en buik kan bijwerken, zonder dat dit gephotoshopt overkomt. Hij weet hoe je een jurk van kleur kan laten veranderen en te kort gesneden foto’s weer kompleet kan maken. Ook het werken in Lightroom wordt zeker niet vergeten en het radiaalfilter doet wonderen. Dat de sfeer in een masterclass prima is en er altijd leuke en gedreven cursisten zijn hoeft geen betoog.

– Ronald Langerhorst

Kaiton Buitendijk

Deelnemer Driedaagse Masterclass, mei 2017

Vorige week heb ik een fantastische fotografie workshop gedaan bij Hans Toonen en Hans Wientjens (wellicht ken je ze van de foto’s van Playboy, FHM, Maxim en Panorama). Wat was het FANTASTISCH. ik zit nog steeds na te genieten. 3 dagen lang heb ik met 5 mede-cursisten alles geleerd over portret, glamour en artistiek naakt. Ik heb zo vreselijk veel geleerd over compositie, licht etc. Gewapend met mijn Fuji Xe2 en Jupiter 9 lens heb ik de prachtige modellen(Fiona Zweegers, Salemme Guiaux, Sharon van der Zwaag en Herman Spinhof) op de foto gekregen. Ook super gaaf om te zien wat makeup voor enorm effect heeft op de foto. Ieder model was prachtig opgemaakt (door Tamara Sauer) En met de stevige maar prettige feedback van beide Hanzen is het gelukt om echt veel mooiere foto’s te maken dan ik daarvoor toe in staat was:).
Ik heb zo vreselijk veel geleerd en het was zo vreselijk super tof: het was een enorm toffe cursus en tegelijkertijd een enorm avontuur:)

– Kaiton Buitendijk

Angelique Simon

Deelnemer Driedaagse Masterclass, mei 2017

Een geweldige masterclass gehad bij Toonen & Wientjens. Vooraf heb ik echt getwijfeld om me in te schrijven want had ik wel genoeg bagage :-). Ik wilde heel graag meer leren over portret- en modelfotografie en met name in een studio. Want belichting vind ik zo lastig! Na wat wikken en wegen toch de stap genomen en het was in 1 woord geweldig. Hans en Hans houden je echt bij de leest. Het gaat allemaal in een rap tempo en dat heb ik als heel prettig ervaren. Modellen regisseren, de goede pose, niet teveel schieten, niet te lang denken en snel beslissen wat de juiste plaat is. Superleuk! De perfecte combinatie van Toonen en Wientjens maakt het echt interessant. Oog voor het beeld en belichting! Top. Daarnaast zorgen ze voor een prima decor aan visagie, modellen en de innerlijke mens. Ik vind het een aanrader en sta open voor nieuwe trainingen en masterclasses.

– Angelique Simon

Raymond Schoofs

Deelnemer Driedaagse Masterclass, mei 2017

Na een tijdje te hebben gedacht over een 3-daagse masterclass, heb ik besloten deze toch te gaan volgen. Mijn doel was meer te weten te komen over portret- en modelfotografie. Dit en nog wat extra stond dan ook in het programma. Met een goed gevoel reed ik naar Arnhem en hoopte daar het gewenste te vinden. Samen met 5 andere cursisten begon ik gespannen aan de workshop. Hans en Hans gaven in duidelijke taal aan wat de bedoeling was en de opbouw van het programma.
Het tempo is van doorpakken en niet te lang treuzelen maar het gaf me een goed gevoel. De opzet is bij elke set anders maar duidelijk, communiceer met je model. Laat weten wat je wil, dit gaat in het begin wat stroef maar met handvatten van de heren wordt dit makkelijker. Het voordeel van werken met ervaren modellen is uitdaging die het communiceren makkelijker maken ze doen wat je vraagt. Het waren 3 top dagen die me veel tips en trucs hebben opgeleverd en DOEL BEREIKT. Nogmaals dank aan Tamara (MUA),Hans & Hans en de modellen: Herman, Sharon, Salemme en Fiona.

– Raymond Schoofs

Deelnemer Driedaagse Masterclass, mei 2017

Wat ben ik blij dat ik de stap heb gezet om me in te schrijven. Een must voor iedereen, die het fotograferen van mensen naar een hoger niveau wil tillen. Je leert je modellen regisseren, tempo te brengen in je shoot, zien hoe belangrijk het is dat alles op elkaar is afgestemd. Wat een lieve modellen en een fantastische visagiste, waardoor die lieve modellen er buitenwerelds uitzien. En dan wat je leert over belichting, wat je kan doen met één lamp, hoe je ervoor moet zorgen dat je plaat een 3d effect heeft waardoor je afbeelding tastbaar wordt. En dan hebben we het nog niet gehad over het selectieproces van je foto’s en wat je kan doen met Lightroom en Photoshop om er echt een fantastische plaat van te maken. Maar niet onvermeld mag blijven de ongedwongen sfeer, de fijne eetmomenten, het napraten en de aandacht die ze hebben voor iedere deelnemer persoonlijk. Ik verheug me nu al op een volgende masterclass.

– Ronald Langerhorst

Deelnemer masterclass Glamour retouche, maart 2017

De vraag is altijd waarom deze of een andere workshop. Ik heb gekozen voor de Masterclass glamour retouche omdat ik zelf met wat vragen zat. Ik had keuze uit 2 workshops: Toonen & Wientjens en een lokaal fotobedrijf bij mij om de hoek. De prijs was hetzelfde, alleen Toonen & Wientjens ± 6 uur of lokaal bedrijf ± 2 x 2,5 uur. Mijn eerste vraag was: heb ik Lightroom/Photoshop nodig. En hoe ga ik dit in korte tijd snappen. En daarom heb ik gekozen voor team Toonen & Wientjens, mede omdat ik al 1 keer bij hun was geweest en ik wist dat deze workshop grotendeels door Hans Wientjens werd gegeven. Doordat Hans alles stap voor stap herhaaldelijk laat zien, zie je hoe je foto nog mooier kan maken zonder teveel extra aan de foto toe te voegen. Ik ben er achter gekomen dat ik Photoshop kan gebruiken om mijn foto’s nog mooier te maken zonder ze te verbouwen. Ik heb nu 2 keer een workshop bij hun mogen volgen, de eerste was 5 maanden geleden. Wij hebben het toen over mijn gezondheid gehad. Voordat deze workshop begon kwam Hans Toonen even naast mij zitten om te vragen hoe het nu met mij ging. Super tof dat jullie hiernaar hebben gevraagd. Ook na workshop 2 ken ik geen andere mensen die met zoveel passie over hun vak praten. Voor mij blijven het de Messi’s van de fotografie waar je in het begin tegen opkijkt, maar zij zijn zo open en eerlijk en vriendelijk en meelevend. Ik zou zeggen, ervaar het zelf eens.

– Wilfred Bergsma

Deelnemer masterclass Glamour retouche, maart 2017

De masterclass glamour retouche was zeer leerzaam. In een ontspannen, maar vooral gezellige sfeer geven Hans en Hans alle geheimen weg, om van een mooie foto een topfoto te maken. Ik heb zeer veel geleerd van beide heren niet alleen over Photoshop en Lightroom, maar ook over hun visie op foto’s maken. Ik ben zeer benieuwd geworden naar hun 3-daagse masterclass, door hun open manier van lesgeven over fotografie.

– Niels Willemse

Deelnemer masterclass Glamour retouche, maart 2017

Vrijdag 10 maart heb ik de masterclass glamour retouche gevolgd bij Toonen & Wientjens. Ben al jaren een enorme fan van het werk dat zij maken, met nadruk op de glamour reportages van prachtige vrouwen op mooie locaties. Toen ik de mogelijkheid zag een workshop te volgen heb ik geen seconde getwijfeld. De ontvangst was hartelijk en de koffie stond al klaar. Na een korte introductie ronde met alle deelnemers begon Wientjens met de uitleg van zijn workflow. Wat meteen opviel is dat hij ook echt alles liet zien. Van het ruwe RAW-beeld tot het uiteindelijke resultaat. Blijft toch elke keer opnieuw mooi om te zien wat een goed geschoten beeld nog voor extra boost kan krijgen in de nabewerking.
Ook al heb ik zelf erg veel ervaring met Lightroom en Photoshop toch was het een leuke en leerzame dag. Goed om te zien hoe zij hun beelden naar een hoger niveau tillen. De eindeloze hoeveelheid publicaties en covers die zij hebben gedaan zegt eigenlijk al genoeg. Dus wat mij betreft een echte aanrader om deze workshop te volgen. Hoorde ook van een aantal andere deelnemers dat ze zoveel hebben geleerd dat ze met regelmaat terug komen voor andere workshops die zij aanbieden. Hans en Hans bedankt voor de gastvrijheid en het kijkje in jullie workflow. Top!

– Henny Sep

Marcel Driessen

Deelnemer Driedaagse Masterclass, maart 2017

Wat een fantastische ervaring. Drie overdonderende dagen waarin de passie om een mooie plaat te maken je uit je sokken blaast. Wat een lieve prachtige modellen selecteren Hans en Hans en wat een verademing dat de top visagisten er heel attent op toezien dat zij er prachtig uit blijven zien. Wientjens zorgt voor prachtig licht en daarna ben je echt op jezelf aangewezen. Regisseren en knippen die plaat. Het liefst in 1 keer goed. En daarbij stuwt Toonen je naar een hoger niveau. Ontsnappen is bijna niet mogelijk. Je zult na afloop van de cursus betere foto’s maken, je zal je proces gaan aanpassen, anders denken, beter kijken, sneller beslissen, creatiever worden. Alles tijdens de cursus is intens en daar moet je wel op voorbereid zijn.

– Marcel Driessen

Deelnemer Driedaagse Masterclass, februari 2017

Wat een geweldige masterclass is dit. In drie dagen wordt je fotografie door de passie en het enthousiasme van beide heren naar een hoger nivo gebracht. Er is alle aandacht voor iedere deelnemer en alles wordt stap voor stap goed uitgelegd. Samen met fantastische modellen en visagisten ga je stapsgewijs van portret naar artistiek naaktfotografie. Less is more, met maar 71 clicks geweldige foto’s gemaakt! Een aanrader, ik kan niet wachten op het vervolg!

– Arie IJdo

Deelnemer Driedaagse Masterclass, januari 2017

Sfeer, gezelligheid en een topteam wat je inspireert en veel van leert in 3 dagen tijd. Creatief met licht en oog voor detail, vakmensen!

– Stefan Koopmans

Deelnemer Driedaagse Masterclass, januari 2017

Wat kan ik nog zeggen wat anderen voor mij  niet hebben gezegd. Een weekend met deze twee vakmensen was een feestje. Hans Toonen met een enorme drive vwb het regisseren van modellen en het beoordelen van de resultaten. Hans Wientjens met dezelfde dosis betreffende kennis van licht en beeld nabewerking. Het oprechte streven om de kennis zo compleet mogelijk over te brengen op deelnemers van de masterclass en het creëren van een ‘vriendensfeer’ tijdens het weekend, alle lof voor deze twee gedreven fotografen.
De cocktail werd compleet met een aantal fantastische modellen en gezellig samen lunchen. Drie dagen foto-plezier en kennis vergaring. Voor mij, smaakt dat naar meer! Heren, ik hou me aanbevolen voor een vervolg!

– Dick Engelen

Deelnemer Driedaagse Masterclass, januari 2017

Afgelopen weekend de driedaagse masterclass portret- en modelfotografie gevolgd bij Toonen & Wientjens. Wat verstaan die gasten hun vak. Goochelaars met licht en beeld, super. Geen grote groep, dus je krijgt alle aandacht. Zeker nog een keer een masterclass volgen bij die mannen.

– Ron Leensvaart

Deelnemer Driedaagse Masterclass, januari 2017

Van portret en full body foto’s naar glamour foto’s maken. Dat heb ik mogen leren én doen tijdens deze 3 daagse masterclass. Duidelijke uitleg van 2 professionele ‘gekken’ die met passie en professionele gedrevenheid duidelijke hints en tips geven waardoor je zelf ontdekt dat je tijdens de shoots prachtige glamour foto’s kan maken. Een goede basis waardoor je na deze masterclass in staat bent om de opgedane kennis uit te bouwen. Ik heb mogen ontdekken dat deze 2 gezellige en vaardige personen, ieder op hun eigen gebied, elkaar perfect aanvullen en je weten uit te dagen om het maximale uit jouw creativiteit te halen. Zeker het geld waard!

– Nico Bruin

Deelnemer driedaagse masterclass, september 2016

Ik heb in oktober 2016 meegedaan aan de 3-daagse masterclass Portret- & Modelfotografie. In deze geweldige masterclass brengen Hans & Hans hun kennis en passie voor compositie en belichting over, in combinatie met wat je leert over aansturing van je model, het checken van je histogram en het gebruik van diverse lichtbronnen geeft dit een optimale opbrengst van mooie foto’s. Deze masterclass is een aanrader voor iedereen die serieus met fotografie bezig is.

– Edgar Drieman

Willem Meuter

Deelnemer driedaagse masterclass, juni 2016

In 3 dagen heel veel geleerd van het elkaar perfect aanvullende duo Hans en Hans. Van Toonen het eerst rustig kijken, juiste positie bepalen, coachen van het model, kadering en dan pas afdrukken. Wientjens heeft me heel veel geleerd over de verschillende lichtopstellingen, de effecten hiervan en niet te vergeten de nabewerking. “Vette platen” (quote Toonen) gemaakt, mijn fotografie is naar het volgende niveau gegaan. Hans en Hans bedankt.
WAARSCHUWING: Masterclasses bij Hans en Hans zijn verslavend.

– Willem Meuter

martijn ter schiphorst

Deelnemer masterclass ‘Pin-ups & wings’ 2016

Dit mag je geen masterclass meer noemen, maar eerder een MASTERclass.. wat was de ‘Pin-ups & Wings Masterclass geweldig!!!! Hans en Hans een duo dat niet alleen 100% staat voor hun eigen werk maar ook voor de groep!!! Van begin tot eind weten ze hun liefde en enthousiasme voor het vak over te brengen op de groep… Een duidelijk en heldere uitleg, waarin genoeg ruimte is voor vragen en eigen ideeën. Omringd door een team van professionele modellen en een mua maken ze er voor iedereen een top dag van! Onderweg terug naar huis was ik moe maar voldaan.. Ik ging weg met het gevoel: Ik heb een echte MasterClass gehad!!! Hans en Hans, Tamara, Roxanne en Angelique… Super bedankt voor deze dag…!!! Graag tot een volgende keer!!

– Martijn ter Schiphorst

Ed Post

Deelnemer driedaagse masterclass, maart 2016

Hans & Hans zijn super enthousiaste mannen die hun vak verstaan. Ik heb bij hun inmiddels de 3 daagse masterclass en de masterclass met thema On the road gevolgd. En dat heeft mij inmiddels geen windeieren gelegd. Vooral op het gebied van licht en schaduw gebruik heb ik zoveel meer geleerd. Echt fantastische masterclasses waar je ook daadwerkelijk mee verder kunt komen. Echt supertof dat ik deelgenoot mocht zijn van jullie vakmanschap. Dikke aanrader.

– Ed Post

Karel Buyck

Deelnemer driedaagse masterclass, maart 2016

Ik was nog niet lang bezig met modelfotografie -amper een jaar- toen ik bij Hans en Hans verzeild raakte. Het was voordien in de studio eigenlijk eerder een beetje aanmodderen met verlichting,… staan de lampen goed, veel tijdverlies met de flitsmeter. Wat met de poses en het regisseren van het model? Euh….
Ik had me per mail effe voorgesteld en zei daarin dat ik wel interesse had in de workshop. Iets erna werd ik door Hans Toonen opgebeld en dat was op zich al geweldig vond ik, Hans gaf mij het gevoel of wij elkaar al jaaaaaren kenden, zo vlot in de omgang, wauw…. Toen ik aankwam in de studio te Arnhem was dat net zo “Heeey Karel, wat leuk dat je er bent! Jonge, lekker bakkie koffie?”…
De Driedaagse Masterclass was tot in de details zalig. Hans Toonen en Hans Wientjens leggen alles van naadje tot draadje uit hoe het allemaal werkt. De visagiste was top, de modellen waren top. De medecursisten en ikzelf hebben op die 3 dagen veel informatie vergaard en alles werd in de praktijk omgezet. Alles werd getoond en met hand en tand uitgelegd. Om beurten gingen we aan de slag. zo kreeg ieder van ons persoonlijk coaching, én bovendien stak je er ook nog veel van op als een ander aan de beurt was.
De onderwerpen? Plaatsing van het licht, regisseren van het model, waar moet je op letten qua styling, vormgeving, kleuren. Ook kwam de nabewerking met Lightroom en Photoshop aan bod. Ook zeker niet te vergeten, als Hans en Hans zeggen dat het goed is, dan is het ook goed. Ze nemen geen blad voor de mond en tikken je op de vingers wanneer je de mist ingaat… Ondergetekende weet er alles van. Maar daar ben ik dankbaar voor en dat heb ik dan ook gezegd. Dus, als je écht iets wil leren, ga dan naar de Driedaagse Masterclass van Toonen & Wientjens. Die gasten weten waar om gaat.
Oh ja, als Belg heb ik nog iets geleerd, je zegt niet “Dat is een mooie foto”, je zegt “Dat is een vette plaat man”.

– Karel Buyck

Deelnemer masterclass portret en beauty, februari 2016

De begeleiding, uitleg, aanwijzingen enzovoort zijn duidelijk, eerlijk en opbouwend. Wil je wat leren van toppers uit vak, moet je hier zijn. Het gehele team bestaat uit ervaren en professionele mensen. Hans en Hans, modellen en visagiste (Tamara) bedankt!

– Rob Weijers

Deelnemer masterclass ‘Pin-ups & wings’ 2016

Deze mannen verstaan hun vak. Top workshop. Het geld dubbel en dwars waard.

– Wilfred Bergsma

Ward van Lingen

Deelnemer driedaagse masterclass, januari 2016

Een driedaagse cursus bij Hans en Hans is echt genieten! Het geeft een goede kijk in de keuken bij twee top professionals. Alle aspecten vanaf concept tot en met nabewerking komen aan bod. Bij Hans & Hans krijg je géén “Hier heb je een model en allemaal succes” maar juist van begin tot eind non-stop coaching met passie en bezieling! M.a.w. een echte aanrader dus!!

– Ward van Lingen

Dirk Heuver

Deelnemer driedaagse masterclass, januari 2016

Drie dagen lang een Masterclass bij Toonen & Wientjens was intensief en bijzonder leerzaam. Mijn persoonlijke uitdaging was het goed leren aansturen van de modellen waarbij naast fotografische vaardigheden ook andere vaardigheden nodig zijn. Ook de nabewerking van de foto’s werd niet vergeten en ik vond het erg interessant om te zien hoe deze professionals dit aanpakken. Toonen en Wientjens hebben me dus op meerdere gebieden veel geleerd!

– Dirk Heuver

Deelnemer driedaagse masterclass, januari 2016

Leer letterlijk en figuurlijk het licht zien door de ogen van 2 gepassioneerde topfotografen! Niet alleen fotografie of nabewerking, maar talloze andere belangrijke facetten om een foto tot een kunstwerk te maken komen aan bod. Een absolute aanrader!

– Jac Janssens

Willem Meuter

Deelnemer masterclass ‘Pin-ups & wings’ 2016

Alweer of pas de 3e masterclass bij Toonen en Wientjens en net zoals de vorige keren weer veel geleerd van Hans en Hans met mooie modellen, de perfecte visagie van Tamara Sauer en de geweldige locatie. Het knappe is dat de aanwijzingen onbewust worden gebruikt op latere foto’s. Hans en Hans, Roxanne, Angelique en Tamara bedankt voor een geweldige dag. Qua prijs/kwaliteit een erg goedkope dag.

– Willem Meuter

Boy Surminski

Deelnemer masterclass ‘on the road’ 2016

“On the road” was het thema van mijn eerste masterclass bij Hans Toonen & Hans Wientjens. Door het volgen van hun fotografiewerk ben ik gestuit op deze masterclass via Facebook. In het begin erg aan het twijfelen geweest, maar na contact gehad te hebben met Hans Toonen heeft hij mij kunnen overhalen. Het was een zeer leerzame en intensieve dag. Zo heb ik geleerd dat zij heel veel met een gouden reflectiescherm werken om een warme sfeer te creëren. En dat zij goed naar het beeld kijken. Ze zoeken de styling bij de locatie, zodat het beeld een rustige maar aangename sfeer krijgt om naar te kijken. Al met al een zeer geslaagde dag en zeker goede beelden kunnen maken. Dank jullie wel Hans & Hans (+ crew voor die dag).

– Boy Surminski

Sandra Puttiger

Deelnemer driedaagse masterclass, januari 2016

Een geweldige workshop die ik heb gevolgd bij Hans Toonen en Hans Wientjens, wat een ervaring was dat. Veel geleerd, veel trial en error in het afgelopen jaar, en na lang stoeien met deze foto’s ben ik eindelijk blij met wat het geworden is. Dank jullie wel Hans en Hans.

– Sandra Puttiger

Deelnemer driedaagse masterclass, september 2015

Toonen en Wientjens bieden je als deelnemer van de driedaagse workshop een schat aan informatie, tips en trucks om je fotografie naar een hoger peil te brengen. Hans Toonen zorgt er met zijn verbale en non-verbale houding voor dat je een model optimaal kunt regisseren. Hans Wientjens leert je alles over licht(opstellingen) en nabewerking. Dit doen ze op een prettige effectieve manier waarbij je bijna niet in de gaten hebt dat je met een groepje gelijkgestemden zeer intensief werkt naar een topproduct. Een workshop bij Toonen en Wientjens is een goede investering in jezelf als fotograaf!

– Lucien Krumme

Charlona Teerlink

Deelnemer driedaagse masterclass, september 2015

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat ik de 3-daagse workshop heb gevolgd. Ik kwam met het probleem dat ik het flitsen maar niet goed onder controle kreeg. Erg frustrerend! Hans & Hans kunnen bij elke deelnemer goed inschatten welke hulp ze nodig hebben. Dat is erg fijn. Na 3 intensieve dagen en een rugzakje vol informatie ben ik zelf aan de slag gegaan.
Voor mij heeft het erg goed uitgepakt. Ik kan de beelden maken die ik in mijn hoofd heb, zonder dat ik problemen heb met het opstellen van de flitsers en het editen van de beelden. Het is een erg waardevolle investering geweest in mijzelf/mijn bedrijf en ik kan deze workshop aan iedereen aanbevelen die zijn/haar technieken willen verbeteren.

– Charlona Teerlink

Robin Sommers

Deelnemer driedaagse masterclass, juni 2015

Kijken, kijken en nog eens goed kijken en dan de foto maken. In drie dagen niet meer dan 80 foto’s maken die allemaal goed zijn, dat is geweldig leerzaam. Inmiddels al weer anderhalf jaar geleden dat ik de leerzame driedaagse masterclasses heb gevolgd. Als enthousiast fotograaf volg ik elk jaar één of meerdere workshops bij de betere fotografen om mijn skills te verbeteren. Masters Hans en Hans hebben mij laten zien hoe je met de juiste aandacht in weinig tijd kwaliteit kunt leveren. Vooral het creatieve gebruik van één of maximaal twee lichtbronnen heeft mij ontzettend geholpen. De Photoshop workflow en retouch technieken waren ook zeer leerzaam en bruikbaar. Ik kan deze masterclasses voor iedere beginnende en gevorderde fotograaf aanbevelen, al is het maar voor de energie die je krijgt van dit dynamic duo:-)

– Robin Sommers

Deelnemer driedaagse masterclass, juni 2015

Als je in korte tijd veel wilt leren over fotografie, licht en het aansturen van een model, dan is een masterclass van Hans en Hans zeker aan te raden. Omdat ze altijd samen werken en ongelofelijk goed op elkaar zijn ingespeeld, kun je van beide mannen ontzettend veel leren. Van Toonen het fotograferen en aansturen van het model en van Wientjens hoe je je model in een mooi licht zet en de nabewerking van de beelden. Tijdens de driedaagse masterclass heb ik veel geleerd waar ik nu nog steeds gebruik van maak in mijn werk. Wat ik vooral heel fijn vond is dat ze op alle vragen antwoord hebben door hun jaaaaren lange carrière als topfotografen-duo en daarnaast ook goed inspelen op de behoefte van de groep. Het programma kon zo gevormd worden dat aan ieders wens voldaan kon worden.
Voor een goede sfeer wordt gezorgd en door het enthousiasme en de onuitputtelijke energie van Toonen was de driedaagse een weekend dat ik niet snel zal vergeten. Wientjens is de rust zelve wat zorgt voor een goede balans en het is een genot om hem aan het werk te zien met de verschillende lampen en lichtvormers.
Ook de modellen en een topper van een visagiste (Tamara) waren erg professioneel en hebben veel ervaring met het werk, waardoor de basis voor een goede foto gelegd werd. Tijdens de masterclass is er voor iedereen ruimte om te experimenteren met licht en de modellen en wordt je bijgestaan door beide heren om je foto naar een hoger niveau te tillen. Ik vond het ge-wel-dig en heb ongelofelijk hard genoten!

– Gijs Versteeg

Nancy van den Brand

Deelnemer driedaagse masterclass, juni 2015

Vol enthousiasme en met een bom aan informatie de deur uit gestapt na 3 dagen studio-ervaring bij Toonen en Wientjens. De enorme boost aan leerzame tips gaven mij duidelijk voldoende inspiratie, maar met name ‘nieuwe’ kennis over de techniek achter de invulling van studiolicht. De glamoureuze beeldbewerking en de artistieke manier van fotograferen sprak mij direct aan. Van deze heren wilde ik leren. Ik zocht naar tips om dergelijke scherpe platen neer te zetten waarin de invulling van het licht een compositie in de foto brengt. De cursus bood meer dan ik van tevoren had verwacht. Niets blijft geheim en alle elementen die leiden tot het beste eindresultaat worden besproken en in beeld gebracht. Je ontvangt waardevolle tips over de instelling van de camera en het studiolicht en wordt ook direct praktisch aan het werk gezet met professionele modellen, zodat de volledige aandacht naar het fotograferen kan gaan. Je leert hoe je modellen aanstuurt, maar vooral ook hoe je snel ‘de juiste’ beslissingen maakt en op zoek gaat naar de juiste compositie. Kijk goed naar wat de schaduwen doen, stuur je model aan, loop rond en beslis, ‘geen twijfels’, doen! Daar waar je steken laat vallen, schromen zij er niet voor je hierop te wijzen, zodat je ook weet waar je zwakke punten liggen. In de nabewerking maak je kennis met de kracht van Lightroom en leer je veel over het fenomeen dodge en burn. Een echte aanrader voor elke beginnende, maar zeker ook gevorderde fotograaf!

– Nancy van den Brand

Frank Derks

Deelnemer driedaagse masterclass, september 2015

Ik ben zelf lang opzoek geweest naar workshops op het gebied van fotografie. De basis ben ik wel ontgroeid en wilde mezelf graag verder ontwikkelen, voornamelijk op het gebied van portretten. Ik ben uiteindelijk de 3 daagse masterclass gaan volgen bij Hans en Hans. Wat ik er even bij moet vermelden is dat ik het in het begin veel geld vond (gezien het zeker niet te duur is voor alles wat je ervoor krijgt, 3 dagen professionele modellen, professionele visagie, professionele styling, studio, eten, drinken en niet te vergeten hans en hans) maar toen ik er goed over nadacht geef ik dat bedrag toch wel uit verdeeld over verschillende workshops door het jaar heen. Wat ik kan vertellen uit mijn eigen ervaring is dat ik echt oprecht veel geleerd heb. Mijn fotografie is in een weekend meer verbeterd  dan de afgelopen jaren daarvoor. Je gaat echt 1 voor 1 aan de slag met het model, het is geen workshop waar je met 10 man tegelijk 1 model aan het schieten bent (wat vaak wel zo is).  Deze mannen hebben hun hele leven toegewijd aan fotografie en dit willen ze ontzettend graag overbrengen naar een volgende generatie. Ze geven echt alles prijs en ik wil gewoon dat meer mensen zichzelf niet van de kans beroven om deze masterclass te missen.

– Frank Derks

Deelnemer masterclass modelfotografie, juni 2014

Geen workshops maar masterclasses. Met de nadruk op MASTER.
Hier leert zowel de beginner als de doorgewinterde fotograaf heel wat bij. Deze mannen zijn zo gedreven met hun vak bezig dat ze het bijna als een missie zien om hun enthousiasme over te brengen. En dat doen ze op een schitterende manier. Geheimen hebben ze niet en elk detail van het fotograferen wordt uitvoerig uitgelegd. Beslist een aanrader voor iedereen die eens iets anders wil dan de talloze amateuristische workshops.

– Didier Messens

Linda van den Broek

Deelnemer Masterclass 2014

In vier regels, twee super enthousiaste mannen, met zoveel passie voor het vak, wat het alleen al de moeite waard maakt om een Masterclass te volgen. Waar ik vooral door om was, dat het meesters zijn in licht, en het positioneren van het model. En natuurlijk een leuke aanvulling een stukje begeleiding in high end nabewerking, daar heb ik echt super veel van geleerd. Kortom, een leuke aanvullende aanrader, en je kan echt veel leren, en ‘o ja momentjes’ hebben.

– Linda van den Broek