Hans Toonen en Hans Wientjens

Hans Toonen en
Hans Wientjens

Wij zijn Hans Toonen en Hans Wientjens, als selfmade fotografen werken we nu zo’n 30 jaar samen vanuit onze studio in Arnhem of op locatie in binnen- en buitenland. 

Oorspronkelijk waren we eigenlijk helemaal geen fotograaf of überhaupt van plan dat te worden, als artistiek duo maakten we vooral veel getekend, geschilderd en gefotografeerd vrij werk of gebruikten we een combinatie van deze disciplines.
Daar ontstond snel al belangstelling voor en maakten we onder andere artworks voor albumhoezen van Doe Maar (4US), Frank Boeijen (1001 Hotel) en de Engelse Rockabilly band The Blue Cats. Daarnaast werden onze artworks en foto's aangekocht door Verkerke Posters die deze wereldwijd uitbracht.

Tijdschriften kwamen steeds vaker met opdrachten en zo raakten we - min of meer genoodzaakt - steeds meer geïnteresseerd in fotografie.
We gingen, nog in het analoge tijdperk, zelf zwart-witfilms ontwikkelen en afdrukken en experimenteerden met cameratechnieken en verschillende soorten licht om onze grenzen te verkennen. (Nog steeds wordt trouwens elke foto door onszelf bewerkt in Lightroom en Photoshop.) Zo ontdekten we hoe we alles uit fotografie konden halen om de perfecte resultaten te bereiken die we in ons hoofd hadden en daarmee onze mogelijkheden en creativiteit te verbreden. 

De ene Hans voelde zich daarbij het meest thuis bij het aansturen van modellen, de andere Hans meer met het maken van sfeer, licht en fotobewerking. Maar onder de noemer ‘twee namen, één foto’ overlapten onze disciplines elkaar zowat volledig waarmee we elkaar als vanzelf tot de ultieme foto dirigeerden. Voor ons allebei gold - en geldt nog steeds - dat we erg gedreven zijn als het gaat om het maken van mooi en perfect beeld.

Inmiddels fotografeerden we voor veel verschillende tijdschriften themaproducties en BN’ers, en kwam langzamerhand de nadruk op glamour, erotiek en het perfect vastleggen van vrouwelijk schoon te liggen. Met nog altijd het uitgangspunt dat het werk moest blijven opvallen door mooie belichting, stijl en klasse.
We maakten veel leuke fotoreizen waar gave publicaties uit voort kwamen en Playboy werd, met ook veel cover-publicaties in alle internationale edities, een belangrijke opdrachtgever. Daarnaast waren onze foto’s te zien in andere bekende mannenglossy’s als FHM en Maxim, was er een publicatie in Snoecks, een kalender met Tatjana, en is er al 25 jaar de bekende wekelijkse Van Voor-rubriek in Panorama Magazine.

Buiten ons fotowerk om geven we regelmatig lezingen en workshops voor onder andere Canon en Broncolor, tijdens de eigen masterclasses delen we onze artistieke en technische kennis met cursisten.

Onder ons alter ego ‘The Guys With The Same Name’ leggen we ons toe op art fotografie. Daar kunnen we onze eigen ideeën in kwijt en zijn we weer een beetje terug bij waar we ooit begonnen: vrij werk.
De afgelopen jaren hebben we een aantal keren geëxposeerd bij Krause Gallery in New York en we verkopen regelmatig artfoto’s aan collectors wereldwijd.
In Nederland hangt werk van The Guys With The Same Name bij ART SUITE in Workum en vanaf januari 2021 wordt ons werk op groot formaat bij COBRA ART in Amsterdam en Rotterdam geëxposeerd.
Een selectie van deze artfoto’s vind je in ons coffee table book ‘Hans & Hans: Photos’.

STUDIO
Mercatorweg 63 a
6827 DB Arnhem – NL
hans@toonen-wientjens.com

Op alle rechtsbetrekkingen van TOONEN-WIENTJENS PHOTOGRAPHY zijn de Algemene Voorwaarden van DuPho van toepassing welke zijn gedeponeerd bij de Rechtbank Amsterdam onder nummer 66/2016. Toepasselijkheid van de algemene voorwaarden van de wederpartij wordt hierbij uitdrukkelijk van de hand gewezen.